Palm User Message Board 首頁 Palm User Message Board
give up phpBB! we must

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

夢想與理想: 堅持還是放棄 ? =( (容我冗長的發洩一下吧......)
前往頁面 上一頁  1, 2

發表新主題   回覆主題    Palm User Message Board 首頁 -> 愛要怎麼說 Printable version
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
栗子
低級老師

發表發表於: 2005-06-21 9:59    文章主題: 引言回覆

Dear Ernest

"男人中年危機"我唔識處理呀,佢就好似更年期咁,必經!你......都係處之泰然吧啦,適當壓力要有,但就唔好懷疑自己既能力囉,同埋,你其實都好清楚個問題係邊呀,咁就易解決好多啦.

狂熱......嗯~~~或者咁諗,我無讀過大學,唔知道研究究竟係做d乜,不過,我覺得研究都有可以有好多個方向姐,例如:

某種藥物,研究佢既成份對某種疾病既療效 -
點解會有效?
服用幾耐先見效?
點樣運用會發揮最大效果?

而同一種藥物,又可以研究隨住醫治而來既side effect -
有咩side effect?
side effect由那種成份形成?
如何改變成份減少side effect既產生但又可以同樣有醫療作用?
如何服用可有助減低side effect?

我一向舉例都好差,希望我表達得恰當,令你明白啦! Embaressed

其實,事情往往並不如我地所想,只有一個出路,正所謂條條大路通羅馬,認定目標再進發啦!自己好似想搵一樣野,但係連個樣野係咩都未知,點搵先?(嗯!同一個問題,我都係度反省緊!)

加油啊!^^
檢視會員個人資料 發送私人訊息 MSN Messenger
kennexc
低級老師

發表發表於: 2005-06-21 11:04    文章主題: 引言回覆

1. 要對自己好些, 多欣賞自己所得到的, 所做到的, 對研究有了成功感, 自然有興趣, 就有動力。

2. 不要和別人比較, 各有前因, 60歲都可以再讀大學。

3...100 還沒有想好 Smile
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 雅虎訊息通
RABi
低級老師

發表發表於: 2005-06-21 12:21    文章主題: 引言回覆

做研究都係打份工o者, 世界上千千萬萬人都對自己份工冇咩熱誠, 搵到餐飯仔食咪算囉, 無謂將佢放大成人生o既全部.
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 MSN Messenger
burtonto
低級老師

發表發表於: 2005-06-21 13:03    文章主題: 引言回覆

我諗ernest對自己條路會清楚,
只係久唔久行得咁上下會左諗諗,右諗諗,停低休息下0者…

無論景況如何,有人響背後支持你已經係最好既回報,
好快就會走出困局嫁喇… Laughing

願…肥珍安息,安心離開…
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
dinorex
低級老師

發表發表於: 2005-06-21 13:22    文章主題: 引言回覆

Ernest, 明白你茫然和失措, 因我以前都試過...... Smile

不過, 既然己經去到 "沖廁" 階段, 假定你己經對所研究的有一 solid grounds... 你的茫然和失措, 想未必是指知識上, 而是衝勁和鬥心上的... (師* 的進度嘛, 人比人, 比死人呀...)

年日既已然投資了不少, 差點就有可觀的回報, 倒不如叠埋心水, 發揮下一輝的小宇宙, 用小小的時間, 衝埋個明天出黎啦...... Laughing

http://www.kitehost.com/index.php?u=dinorex731
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 參觀發表人的個人網站
Ernest
低級老師

發表發表於: 2005-06-22 5:54    文章主題: 引言回覆

多謝各位啊, 宜家好番好多, 盡力做, 唔諗咁多 lu. Smile
鴨叔: 多謝晒, 我會沈著應戰, 向志偉多多學習. Smile
Scribble: 你的例子不錯啊, 謝謝. Smile (你很有 potential 做研究. Very Happy)
kennix: 你講的好有意思啊. 現在正學習多欣賞簡單的工作, 一步一步咁走. Smile
Rabi: 都係喎, 無 mood 時就當係一份工啦 Smile
viruslib: thx thx. 或者打番下波會好 d. Smile
2G 扒: 有你的經驗, 我會繼續努力的. Smile
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
莫問?
低級老師

發表發表於: 2005-06-25 2:40    文章主題: 引言回覆

Ernest, 你可以選擇回看自己的懶散。但亦可以回望自己努力的成果。定好目標,需要達成便需要一份執著,你尋找回那份執著。你鼓勵過我很多次,迷失亦要尋找。不要問結果..........

一直覺得做研究的就需要脫離現實的著手,如果從現實中著眼點,困鎖更多..........
回頂端
莫問?
低級老師

發表發表於: 2005-06-25 2:41    文章主題: 引言回覆

不是做別人中的最好。而是自己之中最好。
回頂端
Ernest
低級老師

發表發表於: 2005-06-25 14:29    文章主題: 引言回覆

莫問, 謝謝你啊. 任何人也有失去理性的時候, 朋友互相鼓勵確實是十分重要呢. Smile
你近來點呀? 呢年實在太忙, 遲 d call 你傾下計. Smile
boreas
低級老師

發表發表於: 2005-06-27 2:24    文章主題: 引言回覆

這個世界不只是一個選擇的。
如果你真的覺得很迷惘,那麼就不要把讀書當成"投資"...研究不像讀書,考個100分就可以過關。如果你真的不知道自己的目標,就像一只在汪洋中打轉的小船,到尾也只是一只小船。即使能賺多一張沙紙,卻輸掉了成功感。

我有朋友曾經遇上類似的情況,作為一個打工仔我都勸佢趁後生讀埋Ph.D,佢最後都係選擇唔讀,早D出黎做野。我想,或者他過了幾年,打幾年工會再諗下讀唔讀書呱?!
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站 MSN Messenger
Ernest
低級老師

發表發表於: 2005-06-28 11:13    文章主題: 引言回覆

謝謝 Boreas. 我就是沒把讀書當成"投資", 只重興趣, 所以才出現現在的處境. Sad
當初如果是想賺大錢一定不會走這條路.
興趣歸興趣, 現實還現實. 人大了, 現實的各問題就不能置之不理, 目標因而有些動搖.

最近心情已慢慢平伏, 希望能再闖出個明天.
再次謝謝各位的支持, 我可以重新振作喇! Very Happy
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    Palm User Message Board 首頁 -> 愛要怎麼說 所有的時間均為 台北時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 上一頁  1, 2
2頁(共2頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票