Palm User Message Board 首頁 Palm User Message Board
give up phpBB! we must

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

小事結他新手教學~
前往頁面 1, 2, 3, 4  下一頁

發表新主題   回覆主題    Palm User Message Board 首頁 -> 千里傳音 Printable version
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
ELT
訓導主任

發表發表於: 2003-07-16 15:15    文章主題: 小事結他新手教學~ 引言回覆

眼見都有D朋友想學下結他~小事都係新手~不過見咁多朋友問,就係度拋下書包啦~有錯的請指正~~
唔講咁多廢話~開始~~

學弦樂的都係,第一對要識的係調音~
新手,最好都係唔好用耳仔啦‥去買個Tuner啦TxmLxx$110到有個~
不過係Tune結他時都要知支野係咩線咩音~

唔知咁大家又明唔明呢~
(題外話~結他的六線譜最上果條線係支結他最底(幼)果條線~記住呀~)

如果Tune正左一條線~咁大家可以用呢個方法Tune晒全部線~
第六線(粗)的第五格Tune第五線的空線、
第五線的第五格Tune第四線的空線、
第四線的第五格Tune第三線的空線、
第三線的第四格(係第四,記住)Tune第二線的空線、
第二線的第五格Tune第一線的空線~

講住咁多先~

ELT 在 2003-08-01 9:57 作了第 1 次修改
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 參觀發表人的個人網站 MSN Messenger
ELT
訓導主任

發表發表於: 2003-07-16 16:15    文章主題: 小事結他新手教學~ 引言回覆

本來‥我應該講少少樂理的‥不過自己樂理都好廢‥講左會誤人子弟‥都係唔講好過講啦‥

講返Guitar~我當大家都有少少樂理底子‥全音半音大家係知了~
咁我可以講講Scale~

上面果個怪獸就係C Major Scale~(唔好怕‥我睇一次睇都係睇唔明的‥)

[table border=1:4be77e7b48]
[row:4be77e7b48][col:4be77e7b48]音名[/col:4be77e7b48][col:4be77e7b48]C[/col:4be77e7b48][col:4be77e7b48]D[/col:4be77e7b48][col:4be77e7b48]E[/col:4be77e7b48][col:4be77e7b48]F[/col:4be77e7b48][col:4be77e7b48]G[/col:4be77e7b48][col:4be77e7b48]A[/col:4be77e7b48][col:4be77e7b48]B[/col:4be77e7b48][col:4be77e7b48]C[/col:4be77e7b48][/row:4be77e7b48]
[row:4be77e7b48][col:4be77e7b48]唱名[/col:4be77e7b48][col:4be77e7b48]Do[/col:4be77e7b48][col:4be77e7b48]Re[/col:4be77e7b48][col:4be77e7b48]Mi[/col:4be77e7b48][col:4be77e7b48]Fa[/col:4be77e7b48][col:4be77e7b48]Sol[/col:4be77e7b48][col:4be77e7b48]La[/col:4be77e7b48][col:4be77e7b48]Ti[/col:4be77e7b48][col:4be77e7b48]Do[/col:4be77e7b48][/row:4be77e7b48]
[row:4be77e7b48][col:4be77e7b48]簡譜[/col:4be77e7b48][col:4be77e7b48]1[/col:4be77e7b48][col:4be77e7b48]2[/col:4be77e7b48][col:4be77e7b48]3[/col:4be77e7b48][col:4be77e7b48]4[/col:4be77e7b48][col:4be77e7b48]5[/col:4be77e7b48][col:4be77e7b48]6[/col:4be77e7b48][col:4be77e7b48]7[/col:4be77e7b48][col:4be77e7b48]1[/col:4be77e7b48][/row:4be77e7b48]
[/table:b:4be77e7b48]
有左呢個Table會唔會明少少~

咁大家可以試下呢個~

拿~有D似D樣的聲出黎啦~練下啦~ Very Happy

ELT 在 2003-08-01 9:59 作了第 1 次修改
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 參觀發表人的個人網站 MSN Messenger
joecities
低級老師

發表發表於: 2003-07-16 16:40    文章主題: 引言回覆

補充一點, 結他裡面每一格係一個半音.

而樂理上, 由

do - re = 1 全音
re - me = 1 全音
me - fa = 1 半音
fa - so = 1 全音
so - la = 1 全音
la - ti = 1 全音
ti - do = 1 半音

所以你見到有時係結他度會用兩格, 有時用一格, 就係因為有全全半全全全半的關係.
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
ELT
訓導主任

發表發表於: 2003-07-16 17:12    文章主題: 小事結他新手教學~ 引言回覆

Chord~和弦~
Guitar的Chord可以講係分左兩種~
一個係Open Chord (Open String Chord)、第二個係Bar Chord~

初心者~都係玩玩下Open Chord先啦~
一開始學Guitar的Chord~一定會聽到D咩咩四大和弦~
咩係四大和弦?咪就係C、Am、Dm、G7~

大家會見到圖表上有1、2、3、4(遲D會有‥),1係食指、2係中指、3係無名指、4係尾指~
以免新手真係唔明‥小事真人示範‥見笑啦~

C

Am

Dm

G7

呢四個Chord係學結他的第一個關(過唔到就放棄啦‥ Sweat Drop ),有九成的人都可以過到的~~
拿大家就試一試先~~

練多D~唔好斷~咁先得嫁~ Laughing
One~Two~Three~Four~~~~~~努力~努力~~

ELT 在 2003-08-01 10:29 作了第 4 次修改
回頂端
ELT
訓導主任

發表發表於: 2003-07-16 17:14    文章主題: 引言回覆

Joecities 寫到:
補充一點, 結他裡面每一格係一個半音.

而樂理上, 由

do - re = 1 全音
re - me = 1 全音
me - fa = 1 半音
fa - so = 1 全音
so - la = 1 全音
la - ti = 1 全音
ti - do = 1 半音

所以你見到有時係結他度會用兩格, 有時用一格, 就係因為有全全半全全全半的關係.

呵~係呀~~唔該晒~~~
仲可以睇下呢度~ Cool
http://www.pumb.org/viewtopic.php?p=340928#340928
回頂端
ELT
訓導主任

發表發表於: 2003-07-16 18:03    文章主題: 小事結他新手教學~ 引言回覆

買Guitar~ Very Happy
大家可能係問人借支Guitar黎學的人(我以前都係)~
當大家可以對我上面講的野玩得駕輕就熟~咁大家可能會心思思想擁有一支自己的Guitar~

係Internet有好多重複又重複的買Guitar教學,好以睇下有冇花、琴頸直唔直等~
呢D野,係香港的確好少見‥因為香港買到的都係外國的牌字琴~大多數都唔會有問題~有問題的都可以拎返去換~

所以我都係直接D講~我自己個人有下面幾點~
1) 當然係要睇下自己有幾多錢啦~除左Guitar本身仲有D野係要買的~
Guitar袋啦(有$$的可以買Hard Case)、電Guitar仲要有Amp啦、Amp線等~

2) 一定搵支自己拎上手係好拎就手的Guitar~仲有自己鐘意的外形同Color~
彈都彈得開心D啦~

.......死講到呢度冇咩野講添‥本來係想講試下D聲‥不過真係唔知點講‥
總之搵個識Guitar的朋友去一齊買就最好啦~冇的問問琴行的人都得~

冇識Guitar的朋友‥?一定有的~~
(某人:小事~~咁岩的~~~)

呵呵呵~~搵我都得的~~不過我都係新手,不過可以一齊睇下的~ Wink
鐘意的就PM我啦~

死‥講講下‥係度講左廢話‥請見諒‥
回頂端
ELT
訓導主任

發表發表於: 2003-07-17 11:26    文章主題: 小事結他新手教學~ 引言回覆

上面的野,睇怕大家玩左半晚就會話悶~~
Oh~So easy~~
好~咁今日講Bar Chord~

老實講~我自己識有五成的學Guitar的人都係係Bar Chord呢度放棄Guitar的‥
咁即係話,過到Bar Chord呢關,就叻過呢50%的人~比心機啦~ Very Happy

Bar Chord中文可以叫封閉和弦~唔講咁多~睇下點按先~目唔明就睇真人示範~

F

B

仲記唔記得1係食指、2係中指、3係無名指、4係尾指~
大家會見到1係Bar住左6條 / 5條線~呢個就係Bar Chord啦~

B係呢個按法有時都幾煩~加上小事係懶鬼~所以用兩隻手指去按晒佢~原理係我將中指、無名指、尾指要按的線,一次過用無名指按晒(有D人會用尾指)~唔明??就係咁啦~~

拿~~我唔係做粗口手勢呀~~無名指係按2、3、4線嫁~第1線係冇按到的~唔得的慢慢黎,呢個急唔黎的~~

試下彈一彈D Bar Chord~~
(某人:呃‥冇聲‥ Eh...... )唔會的~比多D力水~~~
(某人:痛 )係咁啦‥玩到起晒枕就冇咁痛‥

比心機練~一定得的~~我開頭都係按唔到的~努力~努力~~

ELT 在 2003-08-01 11:29 作了第 2 次修改
回頂端
punksky
低級老師

發表發表於: 2003-07-17 11:28    文章主題: 引言回覆

唔知邊個係某人呢~~ Rolling Eyes
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
ELT
訓導主任

發表發表於: 2003-07-17 11:50    文章主題: 引言回覆

呵~~唔知呀~
係喎~AIMER我樂理真係唔講好過講‥不過有少少拍子 / 節奏的一定要講~不如你講解下啦~ Laughing
回頂端
Wincy
低級老師

發表發表於: 2003-07-17 12:29    文章主題: 引言回覆

彈bar cord/guitar..不一定會起枕架..
由其是電guitar tim!!
用錯死力先會架!!!
唔好以為起晒枕就代表彈得耐or好勤力呀~
用錯力咋!!!
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站 MSN Messenger
joecities
低級老師

發表發表於: 2003-07-17 12:58    文章主題: 引言回覆

天之驕紫-小王紫~得意毛 寫到:
用錯死力先會架!!!
用錯力咋!!!

不太贊同. 唔起枕可能係以前已經起過枕. 我諗所有彈結他的人都必定會經歷過起枕o既階段. 起枕過後就無事了.

不過用錯力真係會好辛苦o既. 同時要留意手指會否太緊張太用力呢, 手指有無一定o既弧度呢 (除非 bar chord). 否則好容易會點到其他弦線, 聲音就變得啞了.
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
ELT
訓導主任

發表發表於: 2003-07-17 14:39    文章主題: 引言回覆

用錯死力先會架!!!
用錯力咋!!!

唔係~我講的枕一定唔係用錯力~我隻隻手指頭都有枕~唔通手指頭都有用錯力?
枕係隻手做野做得多就會有~我阿媽做家務,老豆返工佢地隻手都會有枕~ Rolling Eyes

用錯力‥枕就唔會有啦‥「淆柴」就會~小心小心~~
回頂端
Wincy
低級老師

發表發表於: 2003-07-17 15:27    文章主題: 引言回覆

小事 寫到:
用錯死力先會架!!!
用錯力咋!!!

唔係~我講的枕一定唔係用錯力~我隻隻手指頭都有枕~唔通手指頭都有用錯力?
枕係隻手做野做得多就會有~我阿媽做家務,老豆返工佢地隻手都會有枕~ Rolling Eyes

用錯力‥枕就唔會有啦‥「淆柴」就會~小心小心~~

NONONO!
MY GUITAR TEACHER WHO IS BACK FROM MI DON"T HAVE "JUM"!!!
he told me that ...electrical guitar do not need much force actually..
and if u have "jum"...it mean u use '"DIE" FORCE'!!..!..or too much force!
finger have applied force gar!!!
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站 MSN Messenger
punksky
低級老師

發表發表於: 2003-07-17 15:42    文章主題: 引言回覆

初學木結他時,一定會起枕.
習慣之後,d枕就會退,變成厚肉.

好似小弟隻手指同手指頭,冇枕但有厚肉. Cool
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
ELT
訓導主任

發表發表於: 2003-07-17 16:00    文章主題: 小事結他新手教學~ 引言回覆

Plucking 勾弦

講左咁奈,Chord又識按少少,不過彈出黎覺得有D怪?當然啦~講左咁奈都係講左手‥右手呢‥唔記得左添‥

講笑啦~今次講係一D好簡單的Plucking,Plucking多數係用手指勾,又可以用Pick勾~要睇大家點玩首歌啦~我自己就鐘意Pick加手指~唔講咁遠,講左簡單的用手指勺先~ Cool

T係姆指~用黎彈4、5、6線的(記得記得!六線譜的表示係同你的Guitar線上下到轉,粗線呀),第三線用食指,第二線用中指,第一線用無名指~

擺好姿勢~咁就試下彈啦!我地都係用返上面一開始學的四個Chord黎勾~

得唔得呢?練多D啦~有咩唔明就係呢度問啦~~ Wink
死‥做野先‥

ELT 在 2003-08-01 11:30 作了第 1 次修改
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    Palm User Message Board 首頁 -> 千里傳音 所有的時間均為 台北時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 1, 2, 3, 4  下一頁
1頁(共4頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票