Palm User Message Board 首頁 Palm User Message Board
give up phpBB! we must

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

我地生活係幾維空間
前往頁面 上一頁  1, 2, 3  下一頁

發表新主題   回覆主題    Palm User Message Board 首頁 -> 天下之大 Printable version
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
無我
低級老師

發表發表於: 2003-12-08 12:13    文章主題: 引言回覆

洪雄熊 寫到:
一定係"4維", 因為d人成日話"四維咁去"... Smile

呵呵.... 果然係 copywriter....
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
mine
低級老師

發表發表於: 2005-06-06 2:37    文章主題: 引言回覆

Anonymous 寫到:
跟據 Super String Theory 超弦理論,我們的世界總共有12維。但有些數學上的矛盾存在。半年前在科學人雜誌中的一編文章中提到如果將維數提高多1維即13維,則能解決這些數學上的矛盾。所以有頗多科學家接受我們生活的這個宇宙是應該是13維。但除了我們知到的3維空間和愛因斯坦加上的時間維外,現在科學家對其他維數的 physical meaning並不了解。
但因 Super String Theory能解決現有理論中的矛盾,所以對於它所預測的13維空間,科學家們也比較樂觀。

岩岩pearl 有個節目講string theory
節目入面話, 理論其實本來話係有10個 dimension, 但咁樣會有5套唔同既theory出左黎
後來有人提出其實5套theory都岩,只係從唔同既角度去睇, 不過要加多1個dimension, 第11個dimension, 所以個節目既副題叫"the 11th dimension"
Smile

やソ場所ゾ君シ出逢ゆ エトサゾゾェネペ 今ザゾ何パ出来スゆ
アソ街ザ君シ出逢ゆ 今ザゾ誰パ愛オスゆ 君シ二人ザ 

ネギネギやソ丘デ...

回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站 MSN Messenger
a_gan
低級老師

發表發表於: 2005-06-06 4:09    文章主題: 引言回覆

維, 即係dimension, 即係degrees of freedom, 即係話如果你要locate一件野o既位置, 最要幾多個numbers先可以locate到佢呢?

一百年前都仲以為dimension = 3, 因為我地feel 到, 直覺話俾我地聽係咁o既.

但Einstein 就話俾我地聽, space 同time 係一定連埋, non-decomposable o既: 並唔存在無時間o既空間, 或無空間o既時間流動. 所以就要講"spacetime", 同埋dimension = 4.

之後到string theory: 基於數學上o既美感 (elegance), 我地o既空間需要額外o既dimensions. 暫時並未證實係咪真係有呢o的dimensions: 因為佢地太細, 需要極龐大o既particle accelerator先可以verify. 所以, string theory 仍然係非常具爭議性: 有人話根本唔係physics黎tim...

「對於豬扒,細看是一種殘忍。」《圍城》錢鍾書(現代語言版)
回頂端
mine
低級老師

發表發表於: 2005-06-06 4:33    文章主題: 引言回覆

揀來揀去 寫到:
維, 即係dimension, 即係degrees of freedom, 即係話如果你要locate一件野o既位置, 最要幾多個numbers先可以locate到佢呢?

一百年前都仲以為dimension = 3, 因為我地feel 到, 直覺話俾我地聽係咁o既.

但Einstein 就話俾我地聽, space 同time 係一定連埋, non-decomposable o既: 並唔存在無時間o既空間, 或無空間o既時間流動. 所以就要講"spacetime", 同埋dimension = 4.

之後到string theory: 基於數學上o既美感 (elegance), 我地o既空間需要額外o既dimensions. 暫時並未證實係咪真係有呢o的dimensions: 因為佢地太細, 需要極龐大o既particle accelerator先可以verify. 所以, string theory 仍然係非常具爭議性: 有人話根本唔係physics黎tim...

根據節目所講, 我地感覺唔到其他dimension係因為呢d dimension唔係屬於我地呢個"membrane", 又或者話, 我地感覺得到既4 dimension係sticked on 我地個membrane既string. membrane(膜) 我就唔記得佢既解釋係咩, 因為果時去左toilet Sweat Drop , 我淨係知道我地個宇宙可以係membrane入面, 而同埋又有好多membrane同時存在, 入面可能都有另一個唔同既宇宙(平行宇宙), 可能同我地好近, 又或者好遠, 但因為特質唔同所以我地feel唔到. 而正因為feel唔到, 兩塊membrane幾近都好似天各一方...
個節目都有講話string theory正嘗試去解釋宇宙大爆炸, 可能係兩塊membrane既碰撞造成。

另外亦有提到 萬有引力, 可能係可以穿越唔同特質membrane既橋樑之一。即係我地可能可以用引力作為媒介去同平行宇宙既人溝通。

ネギネギやソ丘デ...

回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站 MSN Messenger
ohho
訓導主任

發表發表於: 2005-06-06 10:18    文章主題: 引言回覆

當時睇完《Universe in a Nutshell》覺得一舊雲 ... 今日更加一舊雲 ...

四維,大家都容易了解。但會唔會有,例如零度空間呢?就好似「宇宙寂靜」的狀態。加上宗教的考慮,似乎唔止四度空間,例如天堂就令時侯失去意義。

唉,都唔知自己up乜 ...

水就是水
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
Donald Duck
學科主任

發表發表於: 2005-06-06 10:31    文章主題: 引言回覆

原來空間有甘多維, 會唔會有D維係其他野住既, 所謂撞鬼就係甘岩又唔知點解係我地既三維突破左去其他維.....(好衛斯理!)
Leo got your engines fired like you're running Daytona. That's fine. Keep them there. Guess what? Mistakes are gonna be made. Minimize them, fix them, move on. We do this right, people are going to respond. You all had a good day.
回頂端
kennyH
學科主任

發表發表於: 2005-06-06 11:00    文章主題: 引言回覆

係好鬼衛斯理...
我都點都唔會知道第五六七八...維的空間會係點
因為比感觀限制住

我就在妳的身邊

SEE! YOU ARE THERE!
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 參觀發表人的個人網站 雅虎訊息通 MSN Messenger
asura
低級老師

發表發表於: 2005-06-06 11:11    文章主題: 引言回覆

其實之前已經有過不少有關的討論,有關Superstring Theory 中關於 "space-time"o既,可以看看在下的第二個reply:

[轉]時空隧道
http://www.pumb.org/viewtopic.php?p=953105

其他相關討論:

《轉貼》科學家新論點震撼大眾﹕“現在”其實是幻覺
http://www.pumb.org/viewtopic.php?p=593069

空間既概念, 應該係切細佢, 定係加上去?
http://www.pumb.org/viewtopic.php?p=493571
asura
低級老師

發表發表於: 2005-06-06 11:23    文章主題: 引言回覆

Donald Duck 寫到:
原來空間有甘多維, 會唔會有D維係其他野住既, 所謂撞鬼就係甘岩又唔知點解係我地既三維突破左去其他維.....(好衛斯理!)

理論上係話有其他野住o既。有機會會有平衡宇宙、人類不能理解的多維生物等。但係又有人話有的可能只呢個世界的"反映"
o和。

至於撞鬼呢,就應該不用這麼複雜,反正有點似人,又不能被完全明白的就會被叫做"鬼"。例:疑神疑鬼
Donald Duck
學科主任

發表發表於: 2005-06-06 11:27    文章主題: 引言回覆

阿修羅 寫到:
Donald Duck 寫到:

理論上係話有其他野住o既。有機會會有平衡宇宙、人類不能理解的多維生物等。但係又有人話有的可能只呢個世界的"反映"
o和。

至於撞鬼呢,就應該不用這麼複雜,反正有點似人,又不能被完全明白的就會被叫做"鬼"。例:疑神疑鬼

有時係街度突然比熟人拍膊頭, 都有種"撞鬼"既感覺~ Laughing
Leo got your engines fired like you're running Daytona. That's fine. Keep them there. Guess what? Mistakes are gonna be made. Minimize them, fix them, move on. We do this right, people are going to respond. You all had a good day.
回頂端
栗子
低級老師

發表發表於: 2005-06-06 11:52    文章主題: 引言回覆

ohho 寫到:
當時睇完《Universe in a Nutshell》覺得一舊雲 ... 今日更加一舊雲 ...

四維,大家都容易了解。但會唔會有,例如零度空間呢?就好似「宇宙寂靜」的狀態。加上宗教的考慮,似乎唔止四度空間,例如天堂就令時侯失去意義。

唉,都唔知自己up乜 ...

唔知係咪上年係pearl一連兩集個套呢,返去摷摷先!同樣一舊雲睇唔明,但建議我地睇個位Dr.就睇到津津有味!
檢視會員個人資料 發送私人訊息 MSN Messenger
dinorex
低級老師

發表發表於: 2005-06-06 12:00    文章主題: 引言回覆

係啦, 果套野講得好鬼深, 又要禁夜播, 攪到人地頭暈眼花....

不過, 原來中學學的 Physics 發覺真係好膚淺... Very Happy

http://www.kitehost.com/index.php?u=dinorex731
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 參觀發表人的個人網站
kennyH
學科主任

發表發表於: 2005-06-06 12:06    文章主題: 引言回覆

當年中學phy亞sir話, 你地而家學的phy其實好簡單, 簡單化到有d野係錯o既...

我就在妳的身邊

SEE! YOU ARE THERE!
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 參觀發表人的個人網站 雅虎訊息通 MSN Messenger
栗子
低級老師

發表發表於: 2005-06-06 12:09    文章主題: 引言回覆

原來真係個套.......當時我地成班人睇上半集,睇下少一個,睇下又少一個,好多頂唔順走晒去訓覺,我唔識睇都死頂到尾,但下半集,睇既只得幾丁友.........

我只係讀過一年phy,更加一頭霧水............. Eh......
檢視會員個人資料 發送私人訊息 MSN Messenger
mine
低級老師

發表發表於: 2005-06-06 15:23    文章主題: 引言回覆

乜有兩集架~
第1集係講咩架~?

我都覺得幾難明...要時間去消化
不過佢都有d examples去淺化個theory~

ネギネギやソ丘デ...

回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    Palm User Message Board 首頁 -> 天下之大 所有的時間均為 台北時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 上一頁  1, 2, 3  下一頁
2頁(共3頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票