Palm User Message Board 首頁 Palm User Message Board
give up phpBB! we must

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

[器材] 羽毛球拍
前往頁面 1, 2, 3 ... 12, 13, 14  下一頁

發表新主題   回覆主題    Palm User Message Board 首頁 -> 其他賽事區 Printable version
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
ohho
訓導主任

發表發表於: 2004-10-29 11:57    文章主題: [器材] 羽毛球拍 引言回覆

請問有乜好介紹?

入門,平平地的。YY? 大約幾銀?

謝謝。

水就是水
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
burtonto
低級老師

發表發表於: 2004-10-29 12:01    文章主題: 引言回覆

YY Isometric都唔錯,價錢都唔算貴…
可以出花園玫瑰睇下,框同線佢都好平… Very Happy

自己用開muscle power + 68-Ti 20lb~

願…肥珍安息,安心離開…
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
onion
風紀

發表發表於: 2004-10-29 20:25    文章主題: 引言回覆

依..我都係用YY MP77... Very Happy
MP D拍出D波好快!!
好野黎!~
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站 MSN Messenger
魔女沁雪
學科主任

發表發表於: 2004-11-03 18:27    文章主題: 引言回覆

yy對初學係好好用, 又平平地...

我90年買既第一塊就係yy, 用用下就會再轉d新d靚d...所以我讚成第一塊要yy

不過拍都係次要, 最緊要係手勢無錯, 同埋買既羽毛球, 唔好買d平既, 貴少少羽毛靚d打耐d都係番到, 但唔好買膠波...Sweat Drop , 而且d波都會打得好d, 去既位好d......

btw 波唔係一定要打得快就好, 要快既膠波都有呢個效果
回頂端
onion
風紀

發表發表於: 2004-11-03 19:23    文章主題: 引言回覆

似乎魔女打羽毛球都好似好勁咁喎...
咁熟YY d 拍既?
不如join PUMB 羽毛球gathering 打番場啦....
講不如行動啦!!

膠波又唔好....但係可以打得快???? 倒是第一次聽的呢... 不如魔女表演一次丫!
d波打得快, 力 / 波當然重要, 但拍, 亦都好關鍵. 如果唔係, 人地出咁多series 做咩...
淨係攻同守用既拍都唔同啦!

咁我諗, 我技術都算ok既.... 勁就唔敢話自己勁了.
只係中學時打左6年校隊, 出過去打下學界, 拎過下獎咁囉!
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站 MSN Messenger
Ernest
低級老師

發表發表於: 2004-11-03 19:51    文章主題: 引言回覆

小蔥子咁猛料, 真係要快 d 出o黎比試過招先得. Very Happy
魔女 90 年用 YY, 好有 $$$.
90 年我只係買得係 Pro Kennix/Carlton jar. Sad
魔女沁雪
學科主任

發表發表於: 2004-11-03 21:08    文章主題: 引言回覆

無..因為我係學校係好動者....羽毛球, 排球, 游泳, ping pong球都係校隊, 所以屋企都有唔少獎, 學校既比賽好好彩次次都係自己班包曬d獎咁...自己都有代表學校出去打比賽, 唔夠膽話自己好叻, 都拿過下學界獎, 蔥子唔通以前讀金文泰? 佢地羽毛球係學界係最勁, 我睇住佢地好多年b同c grade都係佢地冠軍, 不過真係一年不如一年, 我地教得唔好, d師妹再多2年後既都弱左好多, 我打得少...打左5年個個星期3放學同星期六9am - 6pm同男校隊打咁囉...不過放低左都有4-5年了, 要打都要時間warm up...我想來架不過12月頭要考日文..11月尾已經要溫書..下次我一定會出, 我都同風之燕講左我會出...

我90年買yy..係因為校隊阿sir叫我地買..唔係我都唔買...

膠球如果係好, 比賽都會用啦, 你唔係唔知呀蔥子, 膠球真係用來玩下架jar, 佢可以好快, 因為佢個頭會重, 你輕輕一下都打得好遠...打比賽既都會買當時90年$80 一筒果d靚波啦, 羽毛好唔會甩, 個波唔會轉, 你知比賽個波好重要架, 如果轉會影響賽果...

ps. 我食極唔肥既身形, 唔多唔少都係以前學校多運動做成... Laughing
回頂端
魔女沁雪
學科主任

發表發表於: 2004-11-03 21:12    文章主題: 引言回覆

仲有攻同守既拍唔一樣我真係唔知..我細個無錢買咁多拍, 一拍走天涯, 無咁多靚拍, 只有用d cheap cheap 拍同阿sir教既技術補救...

通常我出去打比賽個個都係一拍走天涯, 學生哥有塊yy, 換左線既都好威了, 仲要分攻同守拍..分明都唔係我呢d窮等人家玩既....呵~
回頂端
二打伍
低級老師

發表發表於: 2004-11-03 21:15    文章主題: 引言回覆

好多校隊! Suprised Surprised
回頂端
風之燕
低級老師

發表發表於: 2004-11-03 21:25    文章主題: 引言回覆

嘩, 今次長見識啦, 攻守拍?
我可能年紀輕(哈), 咁多個呀sir都冇教過.
pumb真係餓虎床龍

膠波就真係唔好玩啦, 唔係冇錢買羽毛球都唔會打膠波. 次次打膠波都俾我打左上香港公園樓上~haha

不過話時話, 90年代用YY一D都唔出奇
唔好講到yy就好似benz咁, yy一樣好多平拍, 如果你講94,5年用全碳就真係好有錢, 過千一塊, 拉線拉到22磅以上, 俾果D拍殺中真係呀一聲咁痛
回頂端
二打伍
低級老師

發表發表於: 2004-11-03 21:41    文章主題: 引言回覆

風之燕 寫到:
嘩, 今次長見識啦, 攻守拍?
我可能年紀輕(哈), 咁多個呀sir都冇教過.
pumb真係餓虎床龍

膠波就真係唔好玩啦, 唔係冇錢買羽毛球都唔會打膠波. 次次打膠波都俾我打左上香港公園樓上~haha

不過話時話, 90年代用YY一D都唔出奇
唔好講到yy就好似benz咁, yy一樣好多平拍, 如果你講94,5年用全碳就真係好有錢, 過千一塊, 拉線拉到22磅以上, 俾果D拍殺中真係呀一聲咁痛

膠波係唔同場合係有需要o既! 打室內當然唔好la ! XD
我有時打街場! D 風勁大! 羽毛個波會好飄!
一定要用膠先打到!
回頂端
風之燕
低級老師

發表發表於: 2004-11-03 21:53    文章主題: 引言回覆

街場~通常係街我打5分鐘就頂唔順唔打~
回頂端
二打伍
低級老師

發表發表於: 2004-11-03 21:58    文章主題: 引言回覆

細個o既時侯冇錢,當然要打街場la ! -.-
回頂端
devilbilly
低級老師

發表發表於: 2004-11-03 22:15    文章主題: 引言回覆

原來魔女係高手!! 真係好期待同你打返場
小蔥子看來亦是一名高手~!
呢度好多高手...不過無我份 Smile

我之前用過MP100(可惜玩得一年就爆框...宿命),宜家用緊TI 10(手感很好!)
我都認同YY係好,不過多數都係貴拍先好打
如果想買入門拍的話,CAB系列(圓頭拍)都唔錯,$4xx-5xx就買到唔錯的拍
個人覺得入門唔好貪拍輕買3U,3U太輕打壞手、後場唔夠力回波

羽毛球要打好,波亦都係好緊要,
唔好買膠波、"飛機波"(燕子=故名思義,係會自己飛的...,湯盃,祖迪思 etc)
買波唔好再好似以前d人買普通航空,航空d毛唔同左,唔好打兼貴
回頂端
devilbilly
低級老師

發表發表於: 2004-11-03 22:28    文章主題: 引言回覆

攻守拍 咪即係 拍頭拍杆重量分布唔同,杆身軟硬唔同~
攻拍頭重,杆身較硬
守拍頭輕,杆身較軟

入門應該揀2U balance拍比較好,再多特別function都唔會識飛,仲有機會打壞手勢
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    Palm User Message Board 首頁 -> 其他賽事區 所有的時間均為 台北時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 1, 2, 3 ... 12, 13, 14  下一頁
1頁(共14頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票