Palm User Message Board 首頁 Palm User Message Board
give up phpBB! we must

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

有何方法可以令大廈減管理費
前往頁面 1, 2  下一頁

發表新主題   回覆主題    Palm User Message Board 首頁 -> 股金醉談 Printable version
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
tiger_bb
訓導主任

發表發表於: 2005-06-23 13:15    文章主題: 有何方法可以令大廈減管理費 引言回覆

住單棟樓, 無任何設施, 只有lift一部, 24小時看更, 及清潔.

但要差不多$2呎, 好貴. 比同區貴1.5-2倍, 請問有咩好方法令大廈減管理費?

成立業主立案法團可行嗎?
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
Matthew
學科主任

發表發表於: 2005-06-23 13:22    文章主題: 引言回覆

先成立業主立案法團, 再換過間管理公司
單楝樓, 管理費一向都貴d.
十座又係咁管, 一座, 都係咁管....

其實, 搬入去之前, 唔係已知管理費係咁貴架咩........
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
tiger_bb
訓導主任

發表發表於: 2005-06-23 13:26    文章主題: 引言回覆

我3-4年前買樓, 太young, 0個時唔識呢0的0野嘛, 後悔至今...
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
vic_shek
低級老師

發表發表於: 2005-06-23 13:29    文章主題: 引言回覆

Matthew 寫到:
先成立業主立案法團, 再換過間管理公司
單楝樓, 管理費一向都貴d.
十座又係咁管, 一座, 都係咁管....

其實, 搬入去之前, 唔係已知管理費係咁貴架咩........

我地都係咁, 初初唔係貴, 不過加下加下, 加到而家好貴
Matthew
學科主任

發表發表於: 2005-06-23 14:07    文章主題: 引言回覆

我都想我住果度換左間管理公司

業主立案法團舊年成立左
家下已經密謀換左間野. 做得幾好.

業主立案法團係監管上, 的確係有d 用處既.
回頂端
Matthew
學科主任

發表發表於: 2005-06-23 14:08    文章主題: 引言回覆

tiger_bb 寫到:
我3-4年前買樓, 太young, 0個時唔識呢0的0野嘛, 後悔至今...

$2 真係幾貴
一般都係 $1 呎左右.
even 有晒設施, 多d都係 $1.3-$1.5
回頂端
rickywk
學科主任

發表發表於: 2005-06-23 14:16    文章主題: 引言回覆

單幢式,兩蚊呎其實唔算貴...

藍天海岸,有四座,雖然有club house,但無乜free items,都要$1.6一呎
回頂端
adanail
低級老師

發表發表於: 2005-06-23 14:40    文章主題: 引言回覆

我個度單幢, 仲多過兩蚊尺管理費!! 搞到租貴晒... 不過fixed cost好多, 有時唔怪得佢地
但係保安好好, 保安叔叔認得晒所有住客,
有朋友響樓下等我都比保安叔叔逗,
你出黎幫你開門, 你買野無手又幫你禁lift

同埋知唔知道點解咁貴? 留意返管理公司同法團既financial, D$$又唔係去得唔清唔楚, 可能都係羊毛出自羊身上.
vic_shek
低級老師

發表發表於: 2005-06-23 17:09    文章主題: 引言回覆

adanail 寫到:

同埋知唔知道點解咁貴? 留意返管理公司同法團既financial, D$$又唔係去得唔清唔楚, 可能都係羊毛出自羊身上.

我屋企人成日都話佢D數做出黎個喎,
成日話佢食水深云云.....
究竟實情係點架呢?

我地度而家搞緊好多維修工程.
好似黎黎去去都係某幾個人話事咁既,
自己本身又唔熟
呢D野真係好複雜,唔知點出聲, 好似翻新大堂D牆咁, 佢就報三萬.
但係公價係點其實無乜人知, 佢咁講我地唯一既選擇係做同唔做.
sanro
低級老師

發表發表於: 2005-06-23 22:02    文章主題: 引言回覆

其實有業委會已經會好好多,如果用公開投標又會好d。

得罪講句唔係自己做,又唔識當然好似樣樣都有比人呃既感覺。

就正如好多人永遠話自己忙過隻狗,話人地永遠唔洗做一樣。

"If we didn't spend four hours on placing a man and placing him right, we'd spend four hundred hours on cleaning up after our mistakes."
回頂端
auditor
低級老師

發表發表於: 2005-06-23 22:11    文章主題: 引言回覆

vic_shek 寫到:
adanail 寫到:

我屋企人成日都話佢D數做出黎個喎,
成日話佢食水深云云.....
究竟實情係點架呢?

我地度而家搞緊好多維修工程.
好似黎黎去去都係某幾個人話事咁既,
自己本身又唔熟
呢D野真係好複雜,唔知點出聲, 好似翻新大堂D牆咁, 佢就報三萬.
但係公價係點其實無乜人知, 佢咁講我地唯一既選擇係做同唔做.

無論有冇管理公司、有冇法團、甚至有冇請獨立會計師作獨立帳目審計都好,你都有權係業主大會上質詢某些費用的合理性、有冇指定數目的報價單或有冇附合正常的投標程序。

但一般所見,問題依然好多,業主多數又唔知點跟進或發現問題。就算經獨立會計師作獨立審計的帳目都冇乜大幫助,除非係有關非法竊用或佔用管理費銀行戶口問題。
adanail
低級老師

發表發表於: 2005-06-24 0:40    文章主題: 引言回覆

我個度係新樓
account全部都係D common area水費電費, 保安叔叔人工
咁OK既
BenHo
低級老師

發表發表於: 2005-06-24 9:18    文章主題: 引言回覆

單幢樓$2管理費差不多啦。其實日常管理費入面包括:
1. 所有工作人員的薪酬開資。
2. 管理公司的利潤,每間管理公司不同,通常係5-15%不等。
3. 日常大廈管理及維修、清潔。
4. 日常大廈水電

其中最為人忽略的費用就是公用地方的開資,例如你大廈有沒有私家路呢? 有沒有後巷呢? 這些地方的開資都是落在大廈業主身上。例如你的大廈有一條私家路,這條路上的一切費用包括街燈的電費、水費、管理及維修費用就全落在你們身上了。想知多些可以去查看一下你們大廈的公契,其實在買樓時在律師樓上簽名的一大堆文件中已經有份公契。

單幢樓點計都無可能好似屋苑咁咁平。
回頂端
BenHo
低級老師

發表發表於: 2005-06-24 9:29    文章主題: 引言回覆

其實管理十座一定平過管理一座。假設單幢樓一梯八伙,樓高四十層,共有320伙。另一個屋苑,同樣一梯八伙四十層樓,但有十座,共有3200伙。

每座樓需要一個看更,假設人工$5000,亦需要維修技工二名,人工又係$5000,共$10000。每月除平均就係大約$46.9元。

但屋苑呢? 十座十個看更,人工共$50000,但維修人員只需要五名就得啦,人工共$25000,有3200戶分享,所以成本只需$23.44元。

所以係有數得計的。
回頂端
BenHo
低級老師

發表發表於: 2005-06-24 9:31    文章主題: 引言回覆

rickywk 寫到:
單幢式,兩蚊呎其實唔算貴...

藍天海岸,有四座,雖然有club house,但無乜free items,都要$1.6一呎

唔好忘記你地有個面積同維園咁大的公園啊,所有費用同支出都是你們業主的。 Very Happy Very Happy

所以不如搬去貝沙灣,佢地都係$1.9一呎管理費,但話晒都係叫做豪宅。 Very Happy
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    Palm User Message Board 首頁 -> 股金醉談 所有的時間均為 台北時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 1, 2  下一頁
1頁(共2頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票