Palm User Message Board 首頁 Palm User Message Board
give up phpBB! we must

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

雨天聽的歌
前往頁面 1, 2  下一頁

發表新主題   回覆主題    Palm User Message Board 首頁 -> 千里傳音 Printable version
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
wohtip
訓導主任

發表發表於: 2005-06-24 10:34    文章主題: 雨天聽的歌 引言回覆

雨天沒有你
王菲
曲:Barry White
詞:潘源良 | 編曲:C Y Kong

開始聽到雨聲o既時候
我仲以為自己發緊夢 到知道真係落雨
至發覺自己原來已經醒o左o勒
唔...落雨既夜晚 一切都有新o既感覺
一切都令我好自然咁再想起你
唔...想起你同我o既每一個片段

*讓晚空
 一聲聲敲窗的雨像每點洒進心中
 張開的臂彎祇盼可現在跟你相擁*

可惜今宵祇有我 沒你(夢你)
每個雨夜都會想到你(Yeah 實在是愛你)

有你係我身邊 雨聲都好似一首歌
(永遠也令我歡喜)
但係得我一個o既時候
(獨自永沒停永沒停嘆氣)
有你o既雨天叫做浪漫
冇你o既雨天叫做憂鬱

REPEAT*

(但願現時夢見你)
不如唔好訓住 等我過o黎搵你
(但願現時可一起)
想訓都訓唔著啦 落咁大雨
(實在永沒停永沒停愛你)
點都好 其實我好想你知道 我好掛住你

REPEAT*

曾經讀過一本小說裡面有兩句話係咁o既
雨天沒有你便不是雨天
我睇o既時候唔係好明
而家我知道點解o勒

敲窗的雨點聲轉趨矇矓...

=================
一落大雨個腦就出呢首.
http://blog.yam.com/lpw/
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 參觀發表人的個人網站 MSN Messenger
Chang's fan
低級老師

發表發表於: 2005-06-24 10:43    文章主題: 引言回覆

唉,呢排真係rainy days never say goodbye.

諗起仲叫小萱既范小姐唱rain falling in my heart,有似係幾個世紀之前既事.

又諗起愛情蝙蝠俠唱"雨灑下,夜裡更覺荒涼,是誰的心已更改方向".
wohtip
訓導主任

發表發表於: 2005-06-24 10:55    文章主題: 引言回覆

跟手諗起呢首.

大雨
娃娃
曲︰陳冠蒨
詞︰陳冠蒨
編︰TRIFORCE

*說真的我不是故意
看見你和她在街頭佇立
我在猶豫該不該逃避
還是讓你看見我在這

#天空間飄來的雨
從眼媟ご豕鴗裐
我在懷疑該不該躲你
該不該躲這場雨

+大雨就要開始不停的下
我的心 我的心
已經完全的沒有主張
帶我到沒有愛情的地方 喔

%大雨就要開始不停的下
我的心 我的心
已經完全的失去方向
帶我到沒有愛情的地方

重唱 *,#,+,%,+,%,+,%
http://blog.yam.com/lpw/
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 參觀發表人的個人網站 MSN Messenger
PASU
班長

發表發表於: 2005-06-24 10:57    文章主題: 引言回覆

少不了~~ Cool

雨天的尾巴(滬尾小情歌)
作詞、作曲、演唱/陳綺貞

雨天的手牽著你的衣袖

雨天的溫柔總是選錯擁擠時候

雨天的小指頭騷動我虛有的鄉愁

雨天的尾巴讓夕陽牽著走

春天的手拍一拍曬乾的枕頭

夏天的溫柔躲在你的畫框不走

秋天的小指頭點亮了小鎮的燈火

冬天的尾巴摩擦愛人的雙手

雨天的手啊牽著你的衣袖

雨天的溫柔總是選錯擁擠街頭

雨天的小指頭騷動我虛有的鄉愁

雨天的尾巴拍打浪花一朵朵

雨天的尾巴讓夕陽牽著走

我的青春是否 你也牽著走
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件
FREDRICK YEUNG
訓導主任

發表發表於: 2005-06-24 11:01    文章主題: 引言回覆

分手總要在雨天?
藍雨?
呢兩首都唔錯丫 Laughing
burtonto
低級老師

發表發表於: 2005-06-24 11:35    文章主題: 引言回覆

只係諗起いま、会いにゆきます 既sound track…
雨季結束就要離開… Embaressed

願…肥珍安息,安心離開…
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
栗子
低級老師

發表發表於: 2005-06-24 11:40    文章主題: 引言回覆

嘩!

同餃一樣,阿菲既"雨天沒有你"係首選!好開心呀,同人講親呢首歌都無人識。嗚~~~好開心呀!
檢視會員個人資料 發送私人訊息 MSN Messenger
ukyoxin
低級老師

發表發表於: 2005-06-24 11:48    文章主題: 引言回覆

Travis - "Why does it always rain on me?"
轉眼十七歲已經成為如白堊紀般的史前歲月,why does it always rain on me? Is it because I lied when I was seventeen?

A Girl Called Eddy - "Tears All Over Town"
很久沒有落淚,所以喜歡上了雨天。
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
栗子
低級老師

發表發表於: 2005-06-24 11:56    文章主題: 引言回覆

仲有呢首,不過我鍾意丁菲飛唱既版本多d!

<脈搏奔流>
雨傘請你放下 (你)去了會令我失眠
雨點清脆降下 細雨似夢里的箭
與你站于窗前 深深吻一遍
抱著柔情在襟前 與你愛一千遍一萬遍
聽你心房在跳動 聽你脈搏奔流
(迷迷)看你雙眼在渴望
(似)盼我會為你解放 細雨下于窗前
似那愛的箭 抱著纏綿在我胸前
與你愛多千遍萬遍 與你夢中痴纏
將那愛的箭 帶著柔情射向心田
與你愛多千遍萬遍
檢視會員個人資料 發送私人訊息 MSN Messenger
kwanwong
低級老師

發表發表於: 2005-06-24 13:32    文章主題: 引言回覆

栗子 寫到:
嘩!

同餃一樣,阿菲既"雨天沒有你"係首選!好開心呀,同人講親呢首歌都無人識。嗚~~~好開心呀!

x2 Wink
Middle
低級老師

發表發表於: 2005-06-24 15:29    文章主題: 引言回覆

雨天沒有你 睇唻已經成為落雨經典金曲,
去到邊都會見到有人提呢首歌 Smile

但當你智慧都蘊釀成紅酒
仍可一醉自救

http://www.bloghk.com/blog.php?user=middle
http://elddim.blogspot.com
回頂端
K C Lee
班長

發表發表於: 2005-06-24 17:44    文章主題: 引言回覆

burtonto 寫到:
只係諗起ゆネ、Nゆズフわネエ 既sound track…
雨季結束就要離開… Embaressed

我都煲左兩日喔. 唔知有冇純鋼琴版??
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
kwanwong
低級老師

發表發表於: 2005-06-24 18:02    文章主題: 引言回覆

Middle 寫到:
雨天沒有你 睇唻已經成為落雨經典金曲,
去到邊都會見到有人提呢首歌 Smile

你去過邊? 依首歌都好side b.
Middle
低級老師

發表發表於: 2005-06-24 18:55    文章主題: 引言回覆

kwanwong 寫到:

你去過邊? 依首歌都好side b.

我意思係, 去到邊都好, 一問落雨會諗起/想聽/想唱邊首歌,
都會有人提起

但當你智慧都蘊釀成紅酒
仍可一醉自救

http://www.bloghk.com/blog.php?user=middle
http://elddim.blogspot.com
回頂端
kwanwong
低級老師

發表發表於: 2005-06-24 19:03    文章主題: 引言回覆

Middle 寫到:
我意思係, 去到邊都好, 一問落雨會諗起/想聽/想唱邊首歌,
都會有人提起

我同栗子一樣, 都唔多有朋友識依首歌.
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    Palm User Message Board 首頁 -> 千里傳音 所有的時間均為 台北時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 1, 2  下一頁
1頁(共2頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票