Palm User Message Board 首頁 Palm User Message Board
give up phpBB! we must

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

第三代雙卡合一與Treo650試用報告
前往頁面 1, 2, 3, 4  下一頁

發表新主題   回覆主題    Palm User Message Board 首頁 -> PALM - 硬件及新聞 Printable version
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
simonch
風紀

發表發表於: 2005-06-24 18:19    文章主題: 第三代雙卡合一與Treo650試用報告 引言回覆

昨天於先達以$120元購入。 以Treo650試用(firmware 1.28版)

分別使用One2free 及Peoples sim card.

鋪頭職員幫助剪卡, 裝好卡後於SIM service 的選擇中轉換Sim card

以下為插卡後的選項
Sim-1
Sim-2
-Both On-line

*Normal
Express
Slow

同店員閑聊時他建議我唔好用both on-line, 因為佢話好食電。 咁我問佢除了食電外, 會唔會對部電話做成傷害, 佢無正面咁答我, 只係話無乜聽過客會用同時待機這個功能。

另外, 如果有pumber想搏一搏試用同時待機的話, 你可以選Slow (約8分鐘左右自動轉換sim card一次), Normal(約4分鐘自動轉換一次) 或 Express (每兩分鐘轉一次)

以手錶計時, 每轉一次sim card約需20秒時間, 轉換期間電話收發不能 Eh...... 所以千萬唔好選express, 否則你準備長期收唔到電話好啦!

另外, 由於People 主要只係用黎上GPRS, 所以每轉一次, 你會於自動轉換sim card時斷線。

由於第三代已經不用關機再開機來轉sim1/sim2, 所以要注意在不關機轉卡時, GPRS profile不會自動轉變。即係sim1(CSL) 用用下想用People GPRS, 如果你貪方便用唔關機轉sim card的話, 你要注意縱使你已經在使用Peoples 的電話服務, 但GPRS仍然會係CSL的profile, 咁萬一你dialup了, 相信係要計你One2free的GPRS費用了(昨天試過會出error message, dialup不能)

綜合使用了一晚的經驗, 建議有興趣用雙卡合一的pumber還是關機轉sim card服務比較實際, 又或者直接買第二代算啦! 第二代才$80元。 Sweat Drop
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件
ac520
訓導主任

發表發表於: 2005-06-25 0:26    文章主題: 引言回覆

auto switch o黎做乜? Confused
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 參觀發表人的個人網站 MSN Messenger
terewong
低級老師

發表發表於: 2005-06-25 1:01    文章主題: 引言回覆

auto switch 真係無乜用,唔知有乜特別用途,可能好似拍大事件套咁不斷轉咭,避開差佬,等佢地唔會跟到條線!! 呵呵

哎呀,我好想剪呀,轉卡的話,有乜程序 ? 從 sim tool 裡面選擇嗎 ? 會唔食電哩 ?

關機轉都可接受,穩定嘛 ? ac講過張咭會厚左一點,放入去 Treo無難度吧 ?

如果其中一張係神州行的話剪鬼左可以取回出來,借俾老頭子用嗎 ?
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
clayton
普通學生

發表發表於: 2005-06-25 1:03    文章主題: 引言回覆

咁即係兩張卡跳黎跳去?
貪得意咩,你話兩張一齊Standby就話姐
真係好似無乜用喎
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
clayton
普通學生

發表發表於: 2005-06-25 1:05    文章主題: 引言回覆

Tere,
唔得架,剪左出黎既淨係Chips果部分架咋
唔可以就咁放返落去機用架啦
回頂端
ac520
訓導主任

發表發表於: 2005-06-25 1:47    文章主題: 引言回覆

剪卡 ... 用o左近一年了 Rolling Eyes
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 參觀發表人的個人網站 MSN Messenger
kevin888
新同學

發表發表於: 2005-06-25 1:48    文章主題: 引言回覆

是可以的!佢包兩張adapter card。可以變番single card。
回頂端
kevin888
新同學

發表發表於: 2005-06-25 1:49    文章主題: 引言回覆

是可以的!佢包兩張adapter card。可以變番single card。
回頂端
terewong
低級老師

發表發表於: 2005-06-25 1:52    文章主題: 引言回覆

ac520 寫到:

都係先達 ? ac/西門兄可以pm我位置嗎 ? Embaressed
回頂端
ac520
訓導主任

發表發表於: 2005-06-25 1:52    文章主題: 引言回覆

kevin888 寫到:

你好似未用 wor Rolling Eyes
回頂端
ac520
訓導主任

發表發表於: 2005-06-25 1:53    文章主題: 引言回覆

terewong 寫到:
ac520 寫到:

都係先達 ? ac/西門兄可以pm我位置嗎 ? Embaressed

我o係鴨記 ... 唔記得位置囉 Razz
回頂端
kevin888
新同學

發表發表於: 2005-06-25 1:58    文章主題: 引言回覆

試過啦!但係始終都係張一咭五號好用D,所以....
我張一咭兩號係深圳買,只係四十五蚊人仔!
回頂端
terewong
低級老師

發表發表於: 2005-06-25 2:02    文章主題: 引言回覆

kevin888 寫到:
試過啦!但係始終都係張一咭五號好用D,所以....
我張一咭兩號係深圳買,只係四十五蚊人仔!

小弟想指教下,可唔可以講多一點,一咭五號又係點 ? 跟你講的 一咭 2號又有乜唔同 ? 有無分 SIM 咭的版本 ? 我想把香港同大陸咭攪埋一齊,請問四十五響邊一樹呀 ? 咁即係我原本張咭仲可以 keep 著啦喎 ? Embaressed
回頂端
simonch
風紀

發表發表於: 2005-06-25 8:18    文章主題: 引言回覆

terewong 寫到:
auto switch 真係無乜用,唔知有乜特別用途,可能好似拍大事件套咁不斷轉咭,避開差佬,等佢地唔會跟到條線!! 呵呵

哎呀,我好想剪呀,轉卡的話,有乜程序 ? 從 sim tool 裡面選擇嗎 ? 會唔食電哩 ?

關機轉都可接受,穩定嘛 ? ac講過張咭會厚左一點,放入去 Treo無難度吧 ?

如果其中一張係神州行的話剪鬼左可以取回出來,借俾老頭子用嗎 ?

我買第三代都唔係因為佢有雙卡standby的功能, 而係唔駛關機就可以較到sim, 第二代點都要關一關機先可以轉到。 如果係o的純粹香港大陸兩邊走的使用者, 純sim card轉換更方便了。

Treo 只要係SIM SERVICE度選就可以了。

根本上佢會拎個好似大型釘書機o既物體出黎, 幫你剪淨中間那張金屬片, 睇佢整就好似無難度, 不過我都係建議唔好自己搞啦, 廢事一陣自己搞衰左仲煩。

用左兩日, 因為我無用佢個自動轉線功能, 只係每天轉換sim1/sim2 四五次度用GPRS, 所以無感覺到比以前更食電。

講到有冇厚到, 講真佢只係一張有IC o既薄片黎, 所以只係比原本厚左少少, 插卡時係感覺到有少少阻力, 拎出黎都唔太難。

佢那張adpater係可以換其他已剪的sim card, 還有一個復原adpater比埋, 唔岩用咪還原返張剪左o既sim card囉 Very Happy !

而家用落都幾方便, 我張One2free 的卡調較到off/not in service時就自動飛線落People張卡, 我只係需要關一關機(用GPRS的話就點都要關一關機, 純用電話就唔駛), 就可以用People, 仲可以收埋One2free 的電話。
回頂端
simonch
風紀

發表發表於: 2005-06-25 8:21    文章主題: 引言回覆

clayton 寫到:
Tere,
唔得架,剪左出黎既淨係Chips果部分架咋
唔可以就咁放返落去機用架啦

可以架!佢另外會俾張adpater你, 可以變返原本的sim card俾返電話用。
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    Palm User Message Board 首頁 -> PALM - 硬件及新聞 所有的時間均為 台北時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 1, 2, 3, 4  下一頁
1頁(共4頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票