Palm User Message Board 首頁 Palm User Message Board
give up phpBB! we must

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

妹妹的男友身在外地工作...發生了問題

發表新主題   回覆主題    Palm User Message Board 首頁 -> 愛要怎麼說 Printable version
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
herbert123
新同學

發表發表於: 2005-06-27 0:19    文章主題: 妹妹的男友身在外地工作...發生了問題 引言回覆

小弟現有一個煩惱,望請解答:

本人的妹妹與男友拍拖已九年時間。他現身在英國工作,已工作了一年半的時間,約於三個月後會回來,承諾回來後與妹妹結婚。

近月來,透過已移民當地的親友告知,原來妹妹的男友識了一名外國女子。他們互相傾慕、經常相約外出,但妹妹卻沓然不知。

我應否告知妹妹其男友的事情?

自己也是男人,衝動也會有,這是平常的事。可是,面對一個已拍拖九年的,和一個只相識一年半的女子,我一定會選擇前者。如果是我妹妹做得不好,其男友去認識別的也情有可原,但是我妹妹卻不是做得不好的人。

你看,林曉峰、鄭伊健對感情的態度是何等的討厭,當年曾對拍拖多年的女友許下承諾,最終卻不負責任地跑掉去認識別的女子,這是男人的所作所為嗎?弄臭男人。

不要說:「感情的事是很難說的!」,我想,這只是一個藉口!
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
Reed
班長

發表發表於: 2005-06-27 1:53    文章主題: 引言回覆

1. 你唔講o既理由係乜?
2. 「感情的事是很難說的!」是真的, 因為你不是當事人.
回頂端
DarkLord
學科主任

發表發表於: 2005-06-27 2:05    文章主題: 引言回覆

"感情的事是很難說的"這個向來也是事實.
但不是一個籍口.

而別人如何如何也與你無關.
大概是沒有完全相同的兩個個案的.
也別混為一談.

先考慮一下, 如般托出後, 你/你妹妹該如何打算吧.
建議看長線, 回來再說.
「我曾是瞎子, 如今我卻看見了」約翰福音 9:25
回頂端
RABi
低級老師

發表發表於: 2005-06-27 10:14    文章主題: 引言回覆

第一, 感情的事是很難說的.
第二, 你都係聽番o黎, 當中有冇經過咩修改你唔知.
第三, 你個妹同佢之間o既故事如何, 你唔會乜都知道晒.
第四, 你o既選擇唔代表人地o既選擇, 你覺得好亦唔代表人地覺得好.
第五, 情人之間o既承諾o向戀情過後真係仍然有效?
第六, 感情的事是很難說的.
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 MSN Messenger
shingoto20
風紀

發表發表於: 2005-06-27 10:16    文章主題: 引言回覆

鐘意就係鐘意
愛就係愛,
一旦失去愛的感覺,
再說什麼也是沒用的.

我都因為一個認識一個月的人而放棄一段4年半的感情.
原因係,我己經唔再愛佢,
我可以做到的.
就係唔好拖住舊的那一個...

希望你早d比個妹知道,
第佢問清楚佢男朋友,
係純粹"溤場作興".
定係黎真.
早日得知,
早日作出決定.
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
DarkLord
學科主任

發表發表於: 2005-06-27 10:44    文章主題: 引言回覆

有D野不能問...
問左, 就無彎轉.

不過, 只在乎當事人的取向
始終以佢自己意願決定.
「我曾是瞎子, 如今我卻看見了」約翰福音 9:25
回頂端
基動小倫
低級老師

發表發表於: 2005-06-27 10:54    文章主題: 引言回覆

1. "互相傾慕、經常相約外出" 唔知親友點得知, 不過一次相約外出被傳為經常都有相約外出, 因為人地相約外出而傳出互相傾慕都見過唔少.
2. 如果係誤會, 你又話俾妹妹知, 妹妹同男友出現問題, 佢都唔知怪唔怪你好?

都係睇定 d 先...三個月後咪有結果
栗子
低級老師

發表發表於: 2005-06-27 11:04    文章主題: 引言回覆

DarkLord 寫到:
有D野不能問...
問左, 就無彎轉.

不過, 只在乎當事人的取向
始終以佢自己意願決定.

同意!

唔好睇少女仔既第六感,知道係為個妹好,但聽返黎既野唔好信到十足,又就算係真咁又點?如果阿妹係知既,咁樣踢爆法,真係好可能無彎轉架,你又點知佢兩個之間係咪心中有數,係度做緊野呢,仲有三個月時間,唔差在再睇落去點先算啦!
檢視會員個人資料 發送私人訊息 MSN Messenger
tlam
低級老師

發表發表於: 2005-06-27 11:09    文章主題: 引言回覆

假設,他們真的會一起,你現在說出來只會插一條剌落你妹妹心中...

況且,如果係親友的話,可能你家人都知道了

你是否應該和那個男的傾一下?
回頂端
ohho
訓導主任

發表發表於: 2005-06-27 11:22    文章主題: 引言回覆

如果拍拖 n 年就唔會比認識 o 年的吸引 (n > o),咁,呢個世界就冇第三者、婚外情了。

事實,o 往往比 n 吸引(得多)!

當然,n 是一個因素,d 都唔可以忽略。所謂近水樓台 ... 先得米。

水就是水
回頂端
ohho
訓導主任

發表發表於: 2005-06-27 11:28    文章主題: Re: 妹妹的男友身在外地工作...發生了問題 引言回覆

herbert123 寫到:
我應否告知妹妹其男友的事情?

如果這個問題你要上網問陌生人,不客氣的講一句,你還未有足夠的成熟度去處理別人的感情問題。

我只可以比D參考你:

- 我個人的取向,唯一尊重事實。(但其他人的價值觀同我未必一樣)
- 朋友的經歷,佢地曾經問過我:咁,你想佢地好(唔知情咁保持現狀),定想佢地分開先?(其他人的感情,輪到自己想點的咩?)

(下刪數百字)因為,感情的事,不能一概而論的。 

水就是水
回頂端
dinorex
低級老師

發表發表於: 2005-06-27 11:30    文章主題: 引言回覆

我好 short-cut, 一句古諺幫到你: -

寧教人打仔,莫教人分妻

http://www.kitehost.com/index.php?u=dinorex731
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 參觀發表人的個人網站
wohtip
訓導主任

發表發表於: 2005-06-27 11:34    文章主題: 引言回覆

無絕對答案.

1) 講, 因為佢係你個妹, 你唔想佢受傷害, 被隱瞞. 不過係會加速一段關係既結束, 亦可能令一段關係無彎轉, 因為有d野公開都唔公開, 係會令一對男女有唔同處理方向.

2) 唔講, 你會怪自己, 亦可能一旦個妹知道你早知, 亦會怪你. 但有機會個男既返來時會回頭是岸, 你唔講, 個妹唔知, 於是0係佢心目中, 呢個仲係好男人.

好難諗.
http://blog.yam.com/lpw/
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 參觀發表人的個人網站 MSN Messenger
Reed
班長

發表發表於: 2005-06-27 14:08    文章主題: 引言回覆

ohho 寫到:
如果拍拖 n 年就唔會比認識 o 年的吸引 (n > o),咁,呢個世界就冇第三者、婚外情了。

事實,o 往往比 n 吸引(得多)!

當然,n 是一個因素,d 都唔可以忽略。所謂近水樓台 ... 先得米。

講真 年半 vs 九年, 真係新鮮好多. 只係要交代背景都多好多話題. 加上近水樓台兼無王管, 出去 soso 下真係好易......出事. Eh......
回頂端
Ernest
低級老師

發表發表於: 2005-06-28 11:20    文章主題: 引言回覆

我會間接的與妹妹寒喧幾句, 問問她與男友怎樣, 打趣的問她不擔心男友同其他女仔出街嗎......
另外, 相約外出不一定是互相傾慕. 人在外地也需要朋友. 這些事真的要小心求證啊.
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    Palm User Message Board 首頁 -> 愛要怎麼說 所有的時間均為 台北時間 (GMT + 8 小時)
1頁(共1頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票