Palm User Message Board 首頁 Palm User Message Board
give up phpBB! we must

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

今個月無糧出…
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4  下一頁

發表新主題   回覆主題    Palm User Message Board 首頁 -> 吹水 Printable version
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
RABi
低級老師

發表發表於: 2005-06-28 16:36    文章主題: 引言回覆

你理得佢係咪有咁o既policy/memo/乜q都好, 佢犯法就係犯法 (你見工時佢同你講到明就另計). 錢係你o既, 你唔緊o既都冇人幫到你.

另外, 呢個世界上有公司係"一定唔會執"? 小弟見識少, 請指教下咩公司咁把炮.
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 MSN Messenger
Donald Duck
學科主任

發表發表於: 2005-06-28 16:39    文章主題: 引言回覆

你公司都幾有趣, 公然出memo拖糧, 比哂證據人.
Leo got your engines fired like you're running Daytona. That's fine. Keep them there. Guess what? Mistakes are gonna be made. Minimize them, fix them, move on. We do this right, people are going to respond. You all had a good day.
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
burtonto
低級老師

發表發表於: 2005-06-28 16:44    文章主題: 引言回覆

RABi 寫到:
小弟見識少, 請指教下咩公司咁把炮.

因為係新學校,後台勁,執既機會等如零… Razz

Donald Duck 寫到:
你公司都幾有趣, 公然出memo拖糧, 比哂證據人.

我都覺得怪,所以我都話我見識少,唔知私人公司有d咁既rule… Rolling Eyes

願…肥珍安息,安心離開…
回頂端
Matthew
學科主任

發表發表於: 2005-06-28 16:56    文章主題: Re: 今個月無糧出… 引言回覆

burtonto 寫到:
0岩0岩收左memo,4號後新黎既都做唔切payment,
要到七月尾至一次過出糧… Eh......

人生的意義…冇晒喇… Crying (very sad) …重要有咁多新game出…

咁搞笑? 佢做唔切payment, 關你咩事?
唔通佢做唔切payment, 你就唔駛食飯?

問下老細, 逢係星期二打後收到既 order, 要下星期先有貨交, 咁又得唔得?
回頂端
Donald Duck
學科主任

發表發表於: 2005-06-28 17:00    文章主題: 引言回覆

我都覺得怪,所以我都話我見識少,唔知私人公司有d咁既rule… Rolling Eyes

rule? 你真係覺得係rule?

老實講, 呢d擺明蝦你地唔會出聲, 邊個攪大件事, 宜家可能無事, 之後咪記住你, 有咩過失就借機炒你.
Leo got your engines fired like you're running Daytona. That's fine. Keep them there. Guess what? Mistakes are gonna be made. Minimize them, fix them, move on. We do this right, people are going to respond. You all had a good day.
回頂端
RABi
低級老師

發表發表於: 2005-06-28 17:08    文章主題: 引言回覆

因為係新學校,後台勁,執既機會等如零… Razz

後台勁 =/= 公司多capital =/= 有現金周轉 =/= 有錢賺 =/= 唔會執 <- 呢幾樣野冇絕對o既關係, 呢個世界上冇"唔會執o既公司".

無論間公司有幾"勁"都好, 如果連出糧都咁冇效率兼犯法, 咁真係唔知佢勁乜野.

難得有咁天真忠誠o既員工, 真係貴公司o既福氣.
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 MSN Messenger
dinorex
低級老師

發表發表於: 2005-06-28 17:10    文章主題: 引言回覆

你間乜公司? 私人圖書館?

http://www.kitehost.com/index.php?u=dinorex731
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 參觀發表人的個人網站
vic_shek
低級老師

發表發表於: 2005-06-28 17:12    文章主題: 引言回覆

老實講, 呢d擺明蝦你地唔會出聲, 邊個攪大件事, 宜家可能無事, 之後咪記住你, 有咩過失就借機炒你.

上層欺壓下層好多時都係用條rule佢玩架啦
至於條rule係邊個定既呢?
burtonto
低級老師

發表發表於: 2005-06-28 17:18    文章主題: 引言回覆

~deleted~ Eh......

burtonto 在 2005-06-28 17:23 作了第 1 次修改
回頂端
burtonto
低級老師

發表發表於: 2005-06-28 17:21    文章主題: 引言回覆

Matthew 寫到:
咁搞笑? 佢做唔切payment, 關你咩事?
唔通佢做唔切payment, 你就唔駛食飯?
問下老細, 逢係星期二打後收到既 order, 要下星期先有貨交, 咁又得唔得?

所以我既結論係上多d黎kosy補番數…
一於按章工作…

RABi 寫到:
後台勁 =/= 公司多capital =/= 有現金周轉 =/= 有錢賺 =/= 唔會執 <- 呢幾樣野冇絕對o既關係, 呢個世界上冇"唔會執o既公司".

無論間公司有幾"勁"都好, 如果連出糧都咁冇效率兼犯法, 咁真係唔知佢勁乜野.

難得有咁天真忠誠o既員工, 真係貴公司o既福氣.

Laughing …你既諗法好正路,不過我個case真係冇得執…

回頂端
mrjohnny
學科主任

發表發表於: 2005-06-28 18:06    文章主題: 引言回覆

我地呢度15號之後新黎o既都要等下個月啦
只不過4號...誇d卦...
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站 MSN Messenger
ptam
風紀

發表發表於: 2005-06-28 21:13    文章主題: 引言回覆

你好, 睇見你個無糧出既post, 知你係做"學校", 又見你所講既好多點都同我當年既有D似, 所以忍唔住要分享下我既經驗俾你知:

我當年 (四年前左右) 做既係一間賣廣告賣得好行既電腦課程學校既同集團學校, 專做D 海外remote 課程. 我初初做既時侯, 都俾佢地D廣告誤導, 以為間野好有實力, 無問題.

結果, 我由當年既六月中, 做到八月中都未出過糧; 中間收過兩次同你所講類似既memo, 又係話HR呢排多野做, 做唔切上去finance, 諸如此類. 其實去到七月尾個次都無, 我都已經同其他做得耐D既同事講過呢樣野, 佢地話佢地初入去既時侯都試過, 其實公司係明拖既, 你傻既, 就做多兩個月佢都唔出, 為既就係要多D liquidity, 又可以去找緊D欠左好耐既廣告數同其他宣傳費用; 當年佢地幾個新人, 要走去大老細間公司(係第二度), 拍抬拍櫈, 又話罷教, 先收返D糧, 同收到張做左autopay既通知!!!(即係之前一路都未做). 而我當年, 做左兩個月, 最後都要入老細房, 拍晒抬話去學生度爆大鑊先應承開票(都仲拖多一個星期), 結果, 收左票之後(都欠左幾日糧), 我都係同另外幾個同期入去既同事劈炮; 因為間野實在無咩credibility (最後個programme 都爛埋尾架).

到依家, 我講件事出黎, D人都話"嘩, 間野唔係好掂架咩? 我見D廣告同門面好似好好咁架喎, 又做左咁多年..."

希望以上呢D事完全唔關你事, 不過, 如果你有D懷疑你公司既話, 就應該早D行動; 因為, 佢地仲有D更"那渣"既招.
回頂端
Wintel
班長

發表發表於: 2005-06-28 21:23    文章主題: 引言回覆

所以今年我畢業都係找同間細公司做
send 信時緊就唔理,費時一間一check 大唔大,如果佢打電話來之後再check係大公司,我一定比晒d 中學時代d 靚靚成績比佢等佢唔請 Sweat Drop

我真係好討厭d公司7號出糧(唔係問題),不過7號如果係紅色就一定有遲冇早 Sweat Drop
今個月返左半個月,聽同事講而家個老細係月尾o個日出糧,即係30號唔好請假就得 Laughing Laughing
回頂端
DarkLord
學科主任

發表發表於: 2005-06-28 21:50    文章主題: 引言回覆

做人有時要自私D,
為自己打算.

話晒, 蝕底左無人可憐
「我曾是瞎子, 如今我卻看見了」約翰福音 9:25
回頂端
tlam
低級老師

發表發表於: 2005-06-28 21:54    文章主題: 引言回覆

好彩我份工係早七日出糧... Very Happy (around 22, 23)
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    Palm User Message Board 首頁 -> 吹水 所有的時間均為 台北時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4  下一頁
2頁(共4頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票