Palm User Message Board 首頁 Palm User Message Board
give up phpBB! we must

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

今個月無糧出…
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4  下一頁

發表新主題   回覆主題    Palm User Message Board 首頁 -> 吹水 Printable version
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
iamstupid
低級老師

發表發表於: 2005-06-28 22:15    文章主題: 引言回覆

burtonto 寫到:
RABi 寫到:
後台勁 =/= 公司多capital =/= 有現金周轉 =/= 有錢賺 =/= 唔會執 <- 呢幾樣野冇絕對o既關係, 呢個世界上冇"唔會執o既公司".

無論間公司有幾"勁"都好, 如果連出糧都咁冇效率兼犯法, 咁真係唔知佢勁乜野.

難得有咁天真忠誠o既員工, 真係貴公司o既福氣.

Laughing …你既諗法好正路,不過我個case真係冇得執…

呢個世界係無"永不沉沒的鐵達尼號"o既, 唔好咁天真...

RABi講得無錯. 無cashflow > 拖糧 > 執笠!
當他們遇到不是如他們所想的情況時,
由於他們所想這個世界不是如他們所想,
所以,這個世界依然是如他們所想的。

http://kenc1127.blogspot.com/
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站 MSN Messenger
crazyec
風紀

發表發表於: 2005-06-28 22:28    文章主題: 引言回覆

奇怪...
就算人人唔嘈...我就唔信HR既人會唔想出糧...
通常最先嘈會係佢地...佢地為左自己份糧...
唔會"趕唔切"
所以我覺得...背後有問題機會大D
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
ptam
風紀

發表發表於: 2005-06-28 22:31    文章主題: 引言回覆

不過我都明白, 遇著呢D有晒memo既遲出糧, 就真係唔知可以點再追, 除非你又好似我當年咁, 諗住劈炮先可以同佢反枱; 所以, 你自己判斷後, 覺得可以容忍既話, 就等到佢下個月; 到時再無既話, 就真係要發爛(不過都要有少少技巧)喇.

希望你諗既係0岩, 佢唔會再拖啦. 見你咁信任自己公司, 都係一件好事黎既.
回頂端
Sili
低級老師

發表發表於: 2005-06-28 22:33    文章主題: 引言回覆

做學校?我同emb的io幾熟wor,私下send過校名過來,等我叫校園版的同事找你校長傾傾...

如果辦學團體係主要果幾間,包保明日校長個樣仲心急過你出糧 Laughing
mrjohnny
學科主任

發表發表於: 2005-06-29 0:37    文章主題: 引言回覆

tlam 寫到:
好彩我份工係早七日出糧... Very Happy (around 22, 23)

ME2 Laughing
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站 MSN Messenger
lchicken
低級老師

發表發表於: 2005-06-29 1:14    文章主題: 引言回覆

栗子 寫到:
同HR反映下,可以既話俾佢望望!

http://www.labour.gov.hk/text/faq/cap57c_whole.htm

問3. 如 果 僱 主 不 能 依 時 支 付 工 資 給 僱 員, 會 有 甚 麼 後 果?
答3. 僱 主 應 該 在 切 實 可 行 範 圍 內 盡 快 向 僱 員 支 付 到 期 的 工 資, 支 付 日 期 不 得 遲 於 工 資 期 屆 滿 後 七 天 內。
僱 主 在 工 資 期 屆 滿 後 七 天 內 仍 未 支 付 工 資 給 僱 員, 可 被 檢 控, 一 經 定 罪, 可 處 罰 款 港 幣 二 十 萬 元 及 監 禁 一 年。

僱 主 如 果 未 能 在 工 資 期 屆 滿 後 七 天 內 支 付 工 資 給 僱 員, 須 就 尚 未 清 付 的 款 額 向 該 僱 員 支 付 利 息。

僱 員 如 果 超 過 一 個 月 仍 未 獲 發 所 有 到 期 的 工 資, 可 當 其 僱 傭 合 約 已 被 僱 主 終 止。 在 這 情 況 下, 僱 主 須 向 該 僱 員 支 付 解 僱 代 通 知 金, 以 及 其 他 法 定 及 合 約 福 利。

follow去俾負責人, 等佢自己諗下啦...
回頂端
RABi
低級老師

發表發表於: 2005-06-29 1:19    文章主題: 引言回覆

大家都係慳番啖氣啦. 一開始我以為佢出個post係為左尋求解決方案, 點知越講越唔對路, 大家講o既做法佢完全唔理, 最後強調o既竟然係自己間公司有幾無堅不摧.
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 MSN Messenger
David
普通學生

發表發表於: 2005-06-29 2:05    文章主題: 引言回覆

DarkLord 寫到:
做人有時要自私D,
為自己打算.

話晒, 蝕底左無人可憐

( 一 ) 你見不到,員工蝕底已經係事實的嗎

( 二 ) 事實又見到,員工有心儀的 Game 都因為未出糧而買不到,
你有法不依,我們唯有找勞工處、作出追討行動,呢 D 叫做自私嗎!?
咁、那麼,公理何在??閣下是持平還是跟本不懂分辨那一方才是「自私」 Surprised

唔該問下 HR 佢地自己出左糧未!身為僱主是好清楚員工上班到糧尾
最緊張是甚麼,而家過份到出正公告話我是無良、你吹得我漲呀 Mad
而家無法無天到呢個地步,佢地上班都看著 TV果d拉橫押無糧出的工友
仲以為你地有糧出,都已經應該感到自己好幸福至 ARM Crying (very sad)
( 敢怒不敢言,除了累左自己,別人也因你而受牽連。到最後,
身邊人都已經死晒,再沒有人會幫到你,就連討論也被人嘲笑 )

我在五月尾剛到勞工處的勞資關係科,因為原本月頭 Autopay 的竟然
第二次在月尾29號都未有過數,打過俾公司的 Account 又係官僚的回覆。
我身同感受,想 Upgrade 部腦都唔敢。你只要帶齊Proven 文件上去勞工處
( 政府一定 PK 到冇人有,你帶少樣文件就給你字條,唔采你 ),見到 MEMO
佢地唔理,我帶埋個足球上去幫你踢佢 Very Happy
P/S :有唔明可以 PM ,留個 Mobile 樂意詳細告訴你。
回頂端
auditor
低級老師

發表發表於: 2005-06-29 2:10    文章主題: 引言回覆

其實重點係 ....... 佢有心儀的 Game 都因為未出糧而買唔到 ..... 所以下次佢會出 post 話要買老番(明正言順)。

因此個 topic 放係水版而唔係股金醉談係正確的。
David
普通學生

發表發表於: 2005-06-29 2:18    文章主題: 引言回覆

RABi 寫到:
大家都係慳番啖氣啦. 一開始我以為佢出個post係為左尋求解決方案, 點知越講越唔對路, 大家講o既做法佢完全唔理, 最後強調o既竟然係自己間公司有幾無堅不摧.

如果樓主真的是你所說的一般見識,那麼,我們的回覆可能只是為了練習好倉頡速度而已。 Very Happy

( 因為,顧主的勞資法例知識,比我地更清楚了 )
回頂端
auditor
低級老師

發表發表於: 2005-06-29 2:33    文章主題: 引言回覆

David 寫到:
RABi 寫到:

如果樓主真的是你所說的一般見識,那麼,我們的回覆可能只是為了練習好倉頡速度而已。 Very Happy

( 因為,顧主的勞資法例知識,比我地更清楚了 )

已經有實驗証明,水版對於中文輸入的速度係有直接提升的幫助~~ Very Happy
yau
低級老師

發表發表於: 2005-06-29 3:04    文章主題: 引言回覆

後台係假,
遲一個月出糧係事實.

不如你寄封信去蘋果, 大爆某大公司 (係強勁後台先好, 否則佢未必理你)
拖糧欠薪. 到時是神是鬼, 就有個底.
回頂端
loveckw
風紀

發表發表於: 2005-06-29 9:57    文章主題: 引言回覆

其實,我覺得打工o既o野,真係一個交易only。
老闆公司俾錢要你,都係要你能力,唔係因為你是誰。
你係同公司打工,唔係同公司拍拖。
唔好同公司講感情,你一冇利用價值佢就會 terminate 你。佢唔會理你以前點為公司共渡時艱。
好多時公司會有好多借口去剝削員工。
但係,打工的,可以有o的o野做下。
我明白,人總會擔心自己份工,或者真係要糊口,冇o左份工唔得。
所以,遇到唔對路的公司和老闆,我覺得都有定心理準備去轉工。無謂越做越唔開心!
回頂端
loveckw
風紀

發表發表於: 2005-06-29 10:03    文章主題: 引言回覆

仲有就係有o的公司或者老闆
擺明就知道要 OT,六點一定冇工放。
同你傾 offer 就話九至六
interview 仲同你講明多數冇得準時放工。
我心諗,既然係咁,你就唔好寫九至六喇,不如寫九至九,我都肯做的話咪心甘情願lor,你 contract 又寫九至六,人地六點走都好似有罪咁。
咁我想問老闆一句,究竟你係行緊咩 policy?
究竟係唔係有膽做又冇膽認自己係剝削緊o的員工?
回頂端
iamstupid
低級老師

發表發表於: 2005-06-29 14:44    文章主題: 引言回覆

loveckw 寫到:
仲有就係有o的公司或者老闆
擺明就知道要 OT,六點一定冇工放。
同你傾 offer 就話九至六
interview 仲同你講明多數冇得準時放工。
我心諗,既然係咁,你就唔好寫九至六喇,不如寫九至九,我都肯做的話咪心甘情願lor,你 contract 又寫九至六,人地六點走都好似有罪咁。
咁我想問老闆一句,究竟你係行緊咩 policy?
究竟係唔係有膽做又冇膽認自己係剝削緊o的員工?

同感... .. 邊有朝九晚六......
當他們遇到不是如他們所想的情況時,
由於他們所想這個世界不是如他們所想,
所以,這個世界依然是如他們所想的。

http://kenc1127.blogspot.com/
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    Palm User Message Board 首頁 -> 吹水 所有的時間均為 台北時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4  下一頁
3頁(共4頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票