Palm User Message Board 首頁 Palm User Message Board
give up phpBB! we must

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

[電影]頭文字D
前往頁面 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  下一頁

發表新主題   回覆主題    Palm User Message Board 首頁 -> 電影Coolala Printable version
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
靜哥哥
低級老師

發表發表於: 2005-06-03 18:15    文章主題: [電影]頭文字D 引言回覆

今日在旺角新世紀展出左 戲中靈魂車子
六月二十三上~ Very Happy
http://www.initialdthemovie.com/

「曾經錯過...就不能一錯再錯
幾時夢縈...就應該千里尋夢」
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
MacJuJu
行長

發表發表於: 2005-06-23 23:37    文章主題: 引言回覆

一心去睇, 點知...幾失望.
我唔係失望果故事有改動過, 俾得香港人拍既, 通常都會改到七彩架勒.. 點知..... 文太變成個咸濕阿叔, 唔係化?!

但如果當另一套戲去睇, 都Okay既...

原來單睇係唔夠架..無晒D EuroBeat, 個 Tone 都唔同晒. 都唔係好想再講囉.

但係覺得女主角果個配音好好聽, 可惜套戲居然無 Credit 佢喎?!
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
Middle
低級老師

發表發表於: 2005-06-24 0:04    文章主題: 引言回覆

咦又開多左個o既
咁不如呢個拎唻講劇情啦......?

如果唔用原著唻比較, 套戲係ok o既,
因為有d 人物性格甚至技術真係唔同左, 好定唔好就見仁見智

秋生個醉酒阿爸做得唔錯(佢自己話成日飲酒培養情緒)
佢同杜文澤帶左好多笑位出唻, 不過阿杜就開始睇得有d 厭...
周杰倫同陳冠希都ok丫, 周生做得到果種傻樣
另外我諗鈴木杏唔係個個都會鍾意

賽車鏡頭唔少, 仲有唔少實景, 睇落唔會好流
但最唔滿意d 音效甚至無Eurobeat, 感覺太普通

題外話, 自功夫之後, 好少見咁多人去睇一套港產片......

但當你智慧都蘊釀成紅酒
仍可一醉自救

http://www.bloghk.com/blog.php?user=middle
http://elddim.blogspot.com
回頂端
ohho
訓導主任

發表發表於: 2005-06-24 0:38    文章主題: 引言回覆

喜歡看賽車的會很滿足;
周杰倫演出非常有水準;
其他演員也相當的可以;
拍攝也算是九十分以上;
故事亦能做到不落俗套;
推介!

水就是水
回頂端
billy
風紀

發表發表於: 2005-06-24 1:10    文章主題: 引言回覆

amc睇完

音響合格, 聽到引擎聲都幾興奮
角色就真係見人見智, 文太有點不同但生色不少
賽事其間的旁述就聽見到骨痺... Eh......
忠於原著,我鐘意

overall,推介

p.s.點解余文樂成身三間,而腳踏一剔....haha....
回頂端
kwanwong
低級老師

發表發表於: 2005-06-24 2:40    文章主題: 引言回覆

本身未看過漫/動畫, 睇完好滿意.

初時5至10分鐘, 取景, 鏡頭, 節奏, 配樂都好鍾意, (場景本身已經好靚), 髮夾灣, 隧道兩個景好吸引人.

看飛車最開心既係真人表演, 睇得好肉緊, 冇電腦效果.

各人都表現不俗(杜文澤除外, 但係錯在導演), 黃秋生好出, 陳冠希加分(以前印象太差).

周杰倫係部車爆引擎後, 好似細路睇住死咗既寵物一樣手足無措, 先想到佢愛上部車啦, 好加分.

不過同行有人一出戲院就話"拓海"都唔係咁嘅~~
netbugs
低級老師

發表發表於: 2005-06-24 3:41    文章主題: 引言回覆

岩岩同友人去左MK Broadway 睇11:45pm場,全院滿座。
首先講下我係點認識頭文字D,我係睇頭文字D動畫先既。我其實唔多好日本動畫(依家有追Keroro),不過當年一睇就愛上喇,到依家仲有睇Four Stage。

講返頭文字D電影,睇落應該係第一輯動畫既濃縮版,可能因為濃縮關係,最後o個場有三架車一齊比賽,如果我無記錯動畫版係無試過有多過兩架車一齊比賽(呢點我唔Sure)。成套片最奇怪(除左藤原拓海係講廣東話)係杜汶澤戲份奇多,當然即係代表好多笑位啦,搞到頭文字D似笑片多過賽車片。周杰倫方面,由於藤原拓海真係無乜表情,所以就算點無戲拍出黎既效果都唔會太差。

講到賽車場面,友人未睇過動畫版就覺得唔錯,話晒日本實景,仲有真既賽車手協助拍攝。我覺得動畫版好睇既地方,首先係畫面,真係做得好靚,而重點係動畫出黎既賽車畫面唔會受制於實際環境既拍攝限制,每個畫面都係Perfect Angle,加上Sound Effect同樣有實感,令我覺得動畫版賽車場面真係比較刺激。最重要係網友提到既EuroBeat, 令到成件事有視覺聽覺既享受。電影版加入HipHop原素效果略遜一籌,甚至我覺得臨尾o個場比賽係成套電影最悶場既地方。(我會覺得極速傳說賽車場面刺激過頭文字D)

我相信未睇過動畫版應該會覺得唔錯,打算入場睇而又睇過動畫版既網友最好唔好有D咩期望。
Donald Duck
學科主任

發表發表於: 2005-06-24 9:41    文章主題: 引言回覆

ohho 寫到:
喜歡看賽車的會很滿足;
周杰倫演出非常有水準;
其他演員也相當的可以;
拍攝也算是九十分以上;
故事亦能做到不落俗套;
推介!

睇左喇, 又話睇左動畫版先入場? Smile
Leo got your engines fired like you're running Daytona. That's fine. Keep them there. Guess what? Mistakes are gonna be made. Minimize them, fix them, move on. We do this right, people are going to respond. You all had a good day.
回頂端
Donald Duck
學科主任

發表發表於: 2005-06-24 9:47    文章主題: 引言回覆

kwanwong 寫到:
周杰倫係部車爆引擎後, 好似細路睇住死咗既寵物一樣手足無措, 先想到佢愛上部車啦, 好加分.

甘你要睇番原著漫畫了, 好touching一幕.
Leo got your engines fired like you're running Daytona. That's fine. Keep them there. Guess what? Mistakes are gonna be made. Minimize them, fix them, move on. We do this right, people are going to respond. You all had a good day.
回頂端
ohho
訓導主任

發表發表於: 2005-06-24 10:52    文章主題: 引言回覆

Donald Duck 寫到:
睇左喇, 又話睇左動畫版先入場? Smile

都叫鉋左幾集 Pro jet ta D 了 .. Very Happy

水就是水
回頂端
ohho
訓導主任

發表發表於: 2005-06-24 10:57    文章主題: 引言回覆

話時話,依家D呤仔實在冇咁得,想像下換返批劉德華、梁朝偉、鄭伊健、... 落場,會掂好多!

水就是水
回頂端
Ivan wong
行長

發表發表於: 2005-06-24 11:11    文章主題: 引言回覆

在未睇過任何頭文字 d 既 背景下
我覺得呢套港產片已經係近期數一數二

導演功力夠,成場無悶場
可能先入為主,有少少無間道既感覺
(好似杜汶澤既對白公式化左,但一樣咁好笑)

而且戲中角色強弱成份處理得宜,掌握得幾好
唔會有主角一落場就玩晒既感覺。

支線配合不錯,又有娛樂性
但又不會搶過主線。

最後黃秋生噴煙果下,好有感覺 !!
果然係影帝 !!!!!! 演技一流

值得推介 !! Cool
回頂端
bearhung
學科主任

發表發表於: 2005-06-24 11:23    文章主題: 引言回覆

ohho 寫到:
話時話,依家D呤仔實在冇咁得,想像下換返批劉德華、梁朝偉、鄭伊健、... 落場,會掂好多!

會唔會, 老餅得滯呀 ? Sweat Drop

香港廠房: http://www.bloghk.com/blog.php?user=bearhung
台灣1號分廠: http://www.yaputo.com/StudyRoom1.asp?autid=5323
台灣2號分廠: http://mypaper.pchome.com.tw/news/bearhung
回頂端
ohho
訓導主任

發表發表於: 2005-06-24 11:26    文章主題: 引言回覆

bearhung 寫到:
會唔會, 老餅得滯呀 ? Sweat Drop

當然,指佢地的後生版啦! Laughing

水就是水
回頂端
netbugs
低級老師

發表發表於: 2005-06-24 11:33    文章主題: 引言回覆

Ivan wong 寫到:
在未睇過任何頭文字 d 既 背景下
我覺得呢套港產片已經係近期數一數二

導演功力夠,成場無悶場
可能先入為主,有少少無間道既感覺
(好似杜汶澤既對白公式化左,但一樣咁好笑)

而且戲中角色強弱成份處理得宜,掌握得幾好
唔會有主角一落場就玩晒既感覺。

支線配合不錯,又有娛樂性
但又不會搶過主線。

最後黃秋生噴煙果下,好有感覺 !!
果然係影帝 !!!!!! 演技一流

值得推介 !! Cool

我既睇法係,頭文字D係劉偉強同麥兆輝拍導技都係次要,最重要佢兩個係近年香港少數可以同電影公司拎到大筆錢投資拍戲既導演。
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    Palm User Message Board 首頁 -> 電影Coolala 所有的時間均為 台北時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  下一頁
1頁(共7頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票